YİNG YANG VE KURAMI

Geri
Uzakdoğu ve özellikle Çin düşüncesinde evrendeki diyalektik kutupluluğu gösteren karşıt çift. Bir daire ve içlerinde karşıt kutbunu taşıyan siyah-beyaz veya mavi-kırmızı ile imgelenir.

Konu başlıkları

• 1 Yin ve Yang Kuramı

• 2 Yin ve Yang'ın Başlıca İlkeleri

• 3 Her şey iki kutupludur ve bir birine karşıttır

• 4 Kutuplar cüzi oranda da olsa karşıtını kendi içinde barındırır

• 5 Bağımlılık ilişkisi

• 6 Dönüşebilirlik

• 7 Üreten-tüketen veya destekleyen-denetleyen ilişkisi

• 8 Karşıtlar kendi içlerinde alt karşıtları barındırır



YİNG YANG VE KURAMI

Asya Kıtası'nın geniş bir kesimini içine alan coğrafyada binlerce yıldır hüküm süren; doğayı ve evren'i gözlemleyip bunların temelini oluşturan yasaları açıklayan bir kuramdır. Temelinde doğa ve evrendeki her şeyin karşıtlık ilişkileri içinde yürüdüğünü tespit eder. Üreme gelişme ve dönüşüm; karşıtların sürekli çekişip itişen devingenliği ile gerçekleşir. Hiç bir şey durağan kalıcı ve mutlak olamaz. Yin ve Yang herhangi bir nesnenin adı olmaktan çok karşıtlık ilişkilerini açıklayan bir kavramdır. Genelde kadın ve erkek veya iyi ve kötü demektir. Yin ve Yang'ın Gizemcilik`le (mistisizm) dini inançlarla hiçbir ilişkisi yoktur. Temeli uzak doğudaki birçok kültürün ortak yaşam birikimine ve I ching (tr. Hareketin kitabı) adı verilen ve bilinen yazılı en eski felsefi yazıya dayanır. Kitap enerjilerin birbirine dönüşüm ilkelerinden ayrıntılı biçimde söz eder. Akupunktur (iğneli uyarım) Feng Shui (rüzgar ve su) Karete Yoga Refleksoloji ve benzer nice uygulama alanı Yin ve Yang`a dayanır. Ayrıca eski strateji kitabı Savaş Sanatı'nın (Sun Tzu) temelini Yin ve Yang ilkeleri oluşturur.. Her şey hiçlikle başlar ve önce birlik doğar. Birlik ikircilliği doğurur. Bu Yin ve Yang'dır. İkircillik her şeyi doğurur.

Yin ve Yang'ın Başlıca İlkeleri

Yin Yang

Dişil Eril

Su Ateş

Soğuk Sıcak

Durgun Devingen

Büzülme Genleşme

Kronik Akut

Eksiklik Taşkınlık

Ay Güneş

Gece Gündüz



HER ŞEY KUTUPLUDUR VE KARŞITTIR

Her şeyin birbirinden ayrılamaz iki karşıt kutbu vardır. "Yin" kutbu ve "Yang" kutbu. Nerede ki yin ve yang kutuplaşması olur orada hareket doğar. "Bir" durumundan "İkircillik" durumu doğmuştur. Böylece; doğurma süreci tetiklenir ve sürer gider.

KUTUPLAR CUZİ ORANDA DA OLSA KARŞITINI KENDİ İÇİNDE BULUNDURUR

Gecenin içinde aydınlık ve sıcağın; gündüzün içinde de soğuk ve gölge bölgelerin bulunması; dişi görünümün içinde erkek erkek görünümün içinde dişi olması; her sorunun çözümü; sevginin nefreti; eylemsizliğin eylemi; savunmanın saldırıyı barındırması gibi. Tai-chi veya yin-yang işaretinin içindeki küçük karşıt renkli daireler bu özelliği anlatır.

BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ

Oluşumlar karşıtı olmadan açıklanamazlar. Karşıtların biri diğerinden bağımsız olamaz. Gündüz olmadan gece; gece olmadan gündüz açıklanamaz. Gece olmadığı sürece gündüz de yoktur. Kutuplar birbirinden bağımsız ele alınamazlar. Bu durumda beden ve psikoloji ayrı ayrı incelenemez. Organların kendisi yin işlevi ise yangdır. Böbrek organ haliyle yindir. Böbrekten kaynaklanan bir rahatsızlık korkularımızı harekete geçirir soğuk ve değişken yapıdadır. Korkuların bedende dışa çıkan mizacı yang özelliği taşır ve bu tür mizaçlar günümüzde psikoloji altında incelenir. Bütün ve parçanın bir aradalığı gereği Doğu Tıbbı bedeni ve mizacı ayrı ayrı ele almanın gereksizliğine varır.

DÖNÜŞEBİLİRLİK

Karşıtlar birbirine dönüşebilen yapıdadır. Dönüşüm aşamalarla kendi sürecine bağlı olarak gerçekleşir. Her sürecin bir haddi vardır. Dönüşüm uyum içinde veya uyumsuz gerçekleşebilir. Uyum yin ve yang'in göreceli olarak kararlı seviyelerde olmasıdır. Uyumsuzluk ise yin ve yang'in göreceli kararlılık durumundan uzaklaşmasıdır. Denge hiçbir zaman gerçekleşmez. Kararlılık arayışı hep vardır ve devinim süreklidir. Akupunkturda sağlıklı beden yin ve yang'in uyum hali; hastalık ise uyumsuz olması halidir. Gündüzden (yang) geceye (yin); geceden gündüze geçiş akşam ve sabah ara aşamalarıyla uyumlu geçişe; ani fırtınaların kopması deprem ani beliren hastalıklar patlamalar vb. gibi durumlar uyumsuzlukla gerçekleşen geçişe örnek verilebilir. Veya soluk ilişkisi; hava içeri çekilir kullanılır ve atıkların bir kısmı soluk vermeyle geri dışarı atılır ve tekrar soluk alma zorunluluğu doğar. Bizi buna zorlayan canlının sürekli bir döngü içinde hep kendini yenileyen geliştiren koca bir sistem olmasıdır.

ÜRETEN-TÜKETEN VEYA DESTEKLEYEN - DENETLEYEN İLİŞKİSİ

Yanan bir muma bakalım. Yanmakta olan ip ve parafin alevi besler. Alevin ısısı ise bu ikiliyi tüketir. Sonunda fitil veya mum bittiğinde alev de tükenecektir. Mum fitil ve alev ışık ve ısı olarak ortamın enerjisine geçiş yapar.

KARŞITLAR KENDİ İÇERLERİNDE ALT KARŞITLAR BARINDIRIRLAR

Her Yin ve her Yang tekrar tekrar kendi alt Yin ve Yang'larına bölünebilirler. Örneğin sıcaklığı ele alalım. Sıcaklık olgusu sıcak (yang) ve soğuk (yin) olarak ayrılabilir. Aynı biçimde sıcak; tekrar çok sıcak (yang) ve az sıcak (yin)olarak bölünür ve böyle devam eder. Son derece basit bir yapı son derece karmaşık yapının ayrılmaz parçasıdır. Bütün ve onun parçaları birbirinden bağımsız olarak ayrı ayrı açıklanamaz. Basit yapıyla karmaşık yapı; Yin ve Yang'ın temel ilkelerine sürekli uyar.

Bize Yazın
Bize YazınX



Talep Gönder